Aktiviteter

 • 25 januari Chokladprovning

  Januarifest

  Som ni vet beslutade vi att flytta den traditionella julfesten till januari och kalla den januarifest. Tanken med detta var att fler kunde komma eftersom den värsta decemberstressen då var över.

  Vi blev ett tiotal medlemmar som samlades den 25 januari i ABF-lokalen, kanske inte så många, men procentuellt var det ändå hälften av medlemmarna!

  Hur som helst, vi hade en trevlig kväll som började med att Ingvar i egenskap av ordf. hälsade ”gänget” välkomna.

  Sedan var det dags att välja mellan två olika slags soppor med tillbehör som ost, bröd och kryddor. Om någon möjligtvis kände sig frusen var thaisoppan att rekommendera. Den var både varm och ”hot”. Om det var sopporna som gjorde stämningen vet jag inte, men konversationen runt bordet var det inget fel på!

  Nu kommer vi till det vi kan kalla kvällens höjdpunkt – chokladprovningen.
  Det var Kristin Sahlström från Sahlström Praliner o Kakor som gav oss en oerhört intressant och lärorik lektion om choklad. Vi fick på ett mycket trevligt och lättförståeligt sätt lära oss en massa om olika sorters kakaoträd som används för att framställa olika chokladkvalitéer. Kristin hade även med sig en kakaofrukt, som inte många hade sett tidigare. Vi fick provsmaka, samtidigt som det gavs information om vad som är kvalitet, och hur man fuskar för att göra billigare choklad mer likt originalet. Listan kan göras lång med all kunskap vi fick, och i fortsättningen tror jag många tittar lite mer noga på chokladens innehållsförteckning. Kristin avtackades med en stor applåd och en symbolisk blomma för en mycket trevlig provning/information.

  Chokladprovning 1           chokladfest 2

  Kristin Sahlström Foto: Agneta S       Kakaofrukt Foto: Lena B

  Kristin hade även med sig tre färdiga praliner per deltagare med olika smaker. Dessa avnjöt vi sedan till kaffet samtidigt som Kent plockade fram sin som vanligt trevliga quiz med frågor som man borde kunna – men ändå inte kunde! Klassens ljus blev Marie H. som stod som ensam segrare, vilket belönades med en liten blomma.

  Med detta var en trivsam kväll slut, och förhoppningsvis träffas vi nästa gång på

  årsmötet den7 mars.

  Ingvar Alnström

   

  Kungsbacka Guide och Turism
 • Besök på Råö 9 november 2017

   untitled

  En kväll på Råö, eller Onsala Rymdobservatorium om ni så vill

   

  Onsdagen den 9 nov. anordnades en guidad visning av Onsala Rymdobservatorium där Kungsbacka Guide och Turism även bjudit in medlemmar från Göteborgs Guideklubb.

   

  Det visade sig att för flertalet var det ganska okänt vad man håller på med ute på Råö.

  Detta kom Onsala Rymdobservatoriums Robert Cumming snart att råda bot på.

  Först fick vi en teoretisk information, där Robert på ett så lättfattligt sätt som möjligt berättade om de olika avancerade verksamheter där observatoriet är inblandat. Ta t.e.x. avancerade mätningar hur interkontinentalplattorna rör sig, havsnivåns ändringar, observatoriets samarbete med andra liknande observatorier m.m. Allt handlar om radiosignaler från rymden.

  Observatoriet är den svenska nationella anläggningen för radioastronomi, och lyder under Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Det kanske bör påpekas att det är radiosignaler man fångar in och några optiska teleskop är det inte frågan om.

   

  När vi nu har informerats om den teoretiska biten, var det dags att besöka kanske den mest intressanta delen, nämligen Radomen, eller den stora golfbollen, som man ibland brukar säga. Här innanför finns 20-metersteleskopet. Robert berättade hur teleskopet ”avlyssnar” universum, och det som just nu är särskilt intressant är de s.k. radioblixtarna som förbryllat forskarna den senaste tiden.

   

  Vi gör nu en förflyttning till utställningsavdelningen som ligger några hundra meter i riktning mot det stora 25-metersteleskopet. Här intill ligger även de två tvillingteleskopen som invigdes så sent som i somras. I utställningsavdelningen kan man se lite äldre utrustning, beskrivande modeller, gravitationens inverkan på olika himlakroppar m.m.

   

  Listan kan göras lång på vad vi fick se och uppleva, men som guider fick vi ytterligare kunskap om en anläggning som är helt unik, men vars verksamhet ganska få känner till.

   

  Avslutningsvis. Som tack för en mycket uppskattad visning överlämnades symboliskt en chokladkartong till Robert. Vi tackar även Onsala Rymdobservatorium som stod för kaffet där vår förening bara bidrog med lite tilltugg. Onsala Rymdobservatorium bjöd dessutom på hela visningen. Tack även till alla er som kom, närmare bestämt 32 personer.

   

  Ingvar Alnström

  Kungsbacka Guide och Turism
 • Visning av Södra Cell (Värö Bruk)

   

  Så var det då dags för årets första ”aktivitet” i föreningens regi.

  Kungsbacka Guide o Turism hade även bjudit in Göteborgs Guideklubb till denna visning. Trots detta var det ”bara” ett femtontal personer som anmält sig. Låt mig säga, utan att vara elak, till er som inte var där, nu missade ni en riktigt intressant visning av Södra Cell.

  Visningen började med att vår egen Kent Männistö, som arbetar på Södra Cell, genom bilder och annat presenterade processen från stock till färdig massaprodukt. Han presenterade en komplicerad process på ett mycket överskådligt sätt. Det var nog många som fick en ny och framför allt positiv bild av vad Södra Cell producerar, och kanske framför allt så miljövänlig produktionen är. Under presentationen bjöd Södra Cell på fika.

  ”Gula gänget” får information av Kent

  Södra Cell

  När vi så hade fått en genomgång av själva processen var det dags att ta på sig skyddshjälmar,med inbyggda hörlurar, för att med egna ögon se hur verksamheten bedrivs i verkligheten.

  Vi började där processen börjar, d.v.s. där stockarna kommer in. Först ett besök i kontrollrummet och sedan fick vi se hur stockarna kom farande i rasande fart rakt in i flistuggen – imponerande. Under tiden som Kent berättade och gav oss information genom våra hörlurar, vandrade vi vidare genom anläggningen. En annan intressant del var processen där den vattendränkta pappersmassan torkades till färdig produkt, och till sist skars upp i ark, staplades och paketerades.

  Listan kan göras lång på vad vi sett och lärt vid det här besöket, men vi fick en mycket bra bild hur den totala processen fungerar både teoretiskt och visuellt.

  Stort tack till Kent för en mycket uppskattad och personlig visning av Södra Cell.

  Ingvar Alnström

  Kungsbacka Guide och Turism
 • Äskhult

  Här kommer en liten rapport från visningen av Äskhult och vandringen som vi gjorde därefter.

  Vi var några tappra själar som samlades söndagen den 9 juli uppe i Äskhult. Vi började med att bli guidade av Äskhultsguiden Julia som berättade om själva Äskhult, dess historia och varför Äskhult finns bevarat. Därefter blev vi guidade på ”husesyn” i några av husen och fick genom Julia en mycket bra uppfattning hur man levde förr i tiden och hur livet levdes på landet under 17- och 1800-tal.

  Stort tack till Julia för mycket bra och trevlig guidning. 

  Nu var det dags för den utlovade motionen. Vi gick 6-kilometersslingan och gjorde några stopp för att njuta av den fina utsikten. Ungefär halvvägs kom vi fram till Äskhultsgrottorna som egentligen består av enorma stenblock som rasat ner från berget intill.

  Efter grottbesöket var det dags för fika innan vi fortsatte.

  Äskhult

  Nästa lilla stopp var vid bäcken där byns skvaltkvarn en gång låg. Ingvar berättade lite om skvaltkvarnarnas betydelse, och varför de var så populära en gång i tiden. 

  Efter det här lilla stoppet var det inte långt kvar innan vi var tillbaka i Äskhult där vi både började och slutade vår aktivitet. 

  Än en gång, stort tack till Julia som guidade oss på Äskhult, Wendela på turistbyrån, samt till er som kom – utan er ingen aktivitet! 

  Avslutningsvis blev aktiviteten precis som vi tänkt – en lagom dos tion, d.v.s. informa(tion) och mot(tion) och dessutom med helt perfekt väder. 

  Vid tangenterna  

  Ingvar A

   

  Kungsbacka Guide och Turism
 • Säröhus

  Föredrag om Säröbanan och visning av Säröhus

  gbg1954

  Torsdagen den 10 september samlades föreningens medlemmar på konferensanläggningen Säröhus. Vi välkomnades av Viktoria från Säröhus, som även berättade historien om hur verksamheten vuxit fram till dagens toppmoderna anläggning.

  Sedan var det dags för kvällens ”huvudnummer”, nämligen Georg Söderberg, som visade bilder och berättade om Säröbanans tillkomst, glansperiod och avveckling. Georgs kunskap, engagemang och sinne för detaljer, gör varje guide avundsjuk. Även om man endast kan komma ihåg en tiondel av den information som Georg förmedlade, så har man lärt sig mycket. Det är sådan här kunskap som breddar guidekunskaperna.

  Efter detta var det dags för en fantastiskt god fika, där Säröhus stod för hela kostnaden. Om nu fikan var fantastiskt god, så blev den inte mindre njutbar av den lika fantastiska kvällsutsikt vi hade medan vi fikade.

  sarodag

  Så blev det då dags för visning av hela anläggningen. Säröhus egen Viktoria tog än en gång hand om oss, nu på en vandring runt hela anläggningen, och jag tror att det var många som blev överraskade av både Säröhus storlek och höga standard. Jag tror också att det var många som gärna skulle ha stannat kvar en bra stund i spa-anläggningen!

  Avslutningsvis. Stort tack till Georg Söderberg för en mycket trevlig föreläsning. Ett lika stort tack riktar vi till Säröhus som bjöd på både lokal, fika och rundvandring, den var verkligen uppskattad.

  Kungsbacka Guide och Turism