Aktiviteter

 • Ramslöksvandring 2021-05-31

  Ibland hör man talas om att asfalten blommar, men ytterst få, om ens någon, lär ha sett detta fenomen.Några fler har däremot sett Ramslöken stå i blom.

  I måndags, den 31 maj, var vi några tappra själar som besökte Årenäs/Tostekulla naturreservat på Lygnerns norra sida. Vi gjorde en vandring, som gick på stigar rakt igenom ett hav av blommande ramslök. Det var inte bara ögat som kunde njuta av denna naturupplevelse. Även näsan fick sin beskärda del av lukten från ramslöken.

  Vi avslutade med en liten fikastund i solskenet.

  Ingvar A

   

  Kungsbacka Guide och Turism
 • Studiebesök 11 juni 2019

  Tisdagen den 11:e juni en dag som innehöll mycket av intresse. Kungsbacka Guideförening och Göteborgs Guideklubb hade denna dag var sin visning. Först ut var Kungsbacka med en visning och genomgång av och om bygget av Karlatornet, där även medlemmar från Göteborgs Guideklubb var inbjudna. Vi fick en gedigen genomgång av projektet av Christian Olofsson från Serneke Group AB, som är projektledare för grunden till Karlatornet. När byggnader kommer till dessa, för Sverige ovanliga höjder, blir byggprincipen annorlunda mot vad vi normalt är vana vid, samt att vi har vår allestädes på västkusten närvarande lera. Femtioåtta pålar av gigantiska mått, två meter i diameter, och ner till 70 meters djup i leran. Varje påle kostar ca 3 miljoner kr. Dessa pålar utgör grunden som är 30X30 m, alltså 900 m2 vilket känns förvånansvärda lite. För några veckor sedan gjöts själva grunden som är 3,5 meter tjock. Till detta behövdes det ca 750 betongbilar! Däremot är höjden mer imponerande, 245 m. Som en betraktelse kan nämnas att Uppsala domkyrka var den högsta byggnaden (118,7m) in till 2000-talet.

  Kyrkan invigdes 1435! Karlatornet kommer att innehålla uppifrån och ner, lyxlägenheter, en liten del lyxhotell som kommer att ingå i Petter Stordalens närliggande hotell. Dessutom maffiga lägenheter, normala lägenheter och kommersiella uthyrningsdelar som kontor och liknande.

  Efter detta moderna förflyttade vi oss bakåt i tiden med hjälp av Göteborgs Guideklubb. Vi, ca: trettiofem stycken, besökte Färjenäs på Hisingen vilket visade sig vara en trevlig bekantskap speciellt för oss som inte varit där tidigare. Vi startade med Afternoon Tea på det gamla kaféet, ”Flickorna på Färjenäs”, som drivs av två damer, Lisa och Susanna som lämnat åtta till femjobbet och börjat leva sin dröm. Efter ett rikligt och gott kaloriintag startade så rundvandringen som leddes av Anita Cullberg som växt upp i dessa trakter, vilket gav en extra dimension åt berättelsen om området som visar sig vara en riktig idyll.

  Anita berättade om det ”första Göteborg” som anlades av Karl IX. Av den lilla staden som ganska snart brändes ner av Danskarna finns idag nästan inget kvar. Staden byggdes av Holländare, beboddes av Holländare, och var egentligen Holländsk i allt. Efter detta gick färden vidare i den frodiga parkmiljön. En kyrkoruin påminde om det liv som varit, så även spår av en större bondgård (Pölsebo) vars ägor hade varit ansenliga. Visningen avslutades nere vid det gamla färjelägret där den gamla färjan, förbindelsen med fastlandet, lade till. Denna upphörde i och med Älvsborgsbrons tillkomst, även om färjan gick parallellt med bro ett tag. Bron öppnades den 8 november 1966 mindre än ett år före högertrafikomläggningen.

  Kent Männistö

  Kungsbacka Guide och Turism
 • BOHEMIAN LUXURY Tjolöholms slott 2019-04-16

   

  Visning av Tjolöholms slott 2019-04-16

  Onsdagen den 16 april 2019 var både Kungsbacka Guide o Turism samt Göteborgs Guideklubb inbjudna till en visning av Tjolöholms slott. Totalt var vi 17 stycken som lockats till den här visningen. ”Slottsfrun” Magdalena Kasper tog emot oss och hälsade oss välkomna, och vi kände oss verkligen riktigt välkomna. Magdalena berättade att man nu har två olika visningar av slottet. Den ena kan man säga handlar om inredningen på Tjolöholm, och den andra är en s.k. standardvisning. För vår del blev vi guidade på den förstnämnda, d.v.s. den pågående utställningen –  BOHEMIAN LUXURY – LIBERTY STYLE, en fantastisk utställning som visar den tidens lyx, och vilket arbete och pengar Blanche Dickson  lade ner på inredningen. Man beräknar att inredningen som i huvudsak inhandlades hos Liberty i London, kostade mer än dubbelt så mycket som det kostade att bygga slottet.

  Visningen var mycket uppskattad och som ett symboliskt tack överlämnade Lars Persson en blomma till Magdalena Kasper.

  Efteråt var det några tappra som samlades i den ganska kyliga blåsten för att expediera den medtagna fikan.

  Tangettryckare

  Ingvar Alnström

  Kungsbacka Guide och Turism
 • 25 januari Chokladprovning

  Januarifest

  Som ni vet beslutade vi att flytta den traditionella julfesten till januari och kalla den januarifest. Tanken med detta var att fler kunde komma eftersom den värsta decemberstressen då var över.

  Vi blev ett tiotal medlemmar som samlades den 25 januari i ABF-lokalen, kanske inte så många, men procentuellt var det ändå hälften av medlemmarna!

  Hur som helst, vi hade en trevlig kväll som började med att Ingvar i egenskap av ordf. hälsade ”gänget” välkomna.

  Sedan var det dags att välja mellan två olika slags soppor med tillbehör som ost, bröd och kryddor. Om någon möjligtvis kände sig frusen var thaisoppan att rekommendera. Den var både varm och ”hot”. Om det var sopporna som gjorde stämningen vet jag inte, men konversationen runt bordet var det inget fel på!

  Nu kommer vi till det vi kan kalla kvällens höjdpunkt – chokladprovningen.
  Det var Kristin Sahlström från Sahlström Praliner o Kakor som gav oss en oerhört intressant och lärorik lektion om choklad. Vi fick på ett mycket trevligt och lättförståeligt sätt lära oss en massa om olika sorters kakaoträd som används för att framställa olika chokladkvalitéer. Kristin hade även med sig en kakaofrukt, som inte många hade sett tidigare. Vi fick provsmaka, samtidigt som det gavs information om vad som är kvalitet, och hur man fuskar för att göra billigare choklad mer likt originalet. Listan kan göras lång med all kunskap vi fick, och i fortsättningen tror jag många tittar lite mer noga på chokladens innehållsförteckning. Kristin avtackades med en stor applåd och en symbolisk blomma för en mycket trevlig provning/information.

  Chokladprovning 1           chokladfest 2

  Kristin Sahlström Foto: Agneta S       Kakaofrukt Foto: Lena B

  Kristin hade även med sig tre färdiga praliner per deltagare med olika smaker. Dessa avnjöt vi sedan till kaffet samtidigt som Kent plockade fram sin som vanligt trevliga quiz med frågor som man borde kunna – men ändå inte kunde! Klassens ljus blev Marie H. som stod som ensam segrare, vilket belönades med en liten blomma.

  Med detta var en trivsam kväll slut, och förhoppningsvis träffas vi nästa gång på

  årsmötet den7 mars.

  Ingvar Alnström

   

  Kungsbacka Guide och Turism
 • Besök på Råö 9 november 2017

   untitled

  En kväll på Råö, eller Onsala Rymdobservatorium om ni så vill

   

  Onsdagen den 9 nov. anordnades en guidad visning av Onsala Rymdobservatorium där Kungsbacka Guide och Turism även bjudit in medlemmar från Göteborgs Guideklubb.

   

  Det visade sig att för flertalet var det ganska okänt vad man håller på med ute på Råö.

  Detta kom Onsala Rymdobservatoriums Robert Cumming snart att råda bot på.

  Först fick vi en teoretisk information, där Robert på ett så lättfattligt sätt som möjligt berättade om de olika avancerade verksamheter där observatoriet är inblandat. Ta t.e.x. avancerade mätningar hur interkontinentalplattorna rör sig, havsnivåns ändringar, observatoriets samarbete med andra liknande observatorier m.m. Allt handlar om radiosignaler från rymden.

  Observatoriet är den svenska nationella anläggningen för radioastronomi, och lyder under Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Det kanske bör påpekas att det är radiosignaler man fångar in och några optiska teleskop är det inte frågan om.

   

  När vi nu har informerats om den teoretiska biten, var det dags att besöka kanske den mest intressanta delen, nämligen Radomen, eller den stora golfbollen, som man ibland brukar säga. Här innanför finns 20-metersteleskopet. Robert berättade hur teleskopet ”avlyssnar” universum, och det som just nu är särskilt intressant är de s.k. radioblixtarna som förbryllat forskarna den senaste tiden.

   

  Vi gör nu en förflyttning till utställningsavdelningen som ligger några hundra meter i riktning mot det stora 25-metersteleskopet. Här intill ligger även de två tvillingteleskopen som invigdes så sent som i somras. I utställningsavdelningen kan man se lite äldre utrustning, beskrivande modeller, gravitationens inverkan på olika himlakroppar m.m.

   

  Listan kan göras lång på vad vi fick se och uppleva, men som guider fick vi ytterligare kunskap om en anläggning som är helt unik, men vars verksamhet ganska få känner till.

   

  Avslutningsvis. Som tack för en mycket uppskattad visning överlämnades symboliskt en chokladkartong till Robert. Vi tackar även Onsala Rymdobservatorium som stod för kaffet där vår förening bara bidrog med lite tilltugg. Onsala Rymdobservatorium bjöd dessutom på hela visningen. Tack även till alla er som kom, närmare bestämt 32 personer.

   

  Ingvar Alnström

  Kungsbacka Guide och Turism