Besök på Råö 9 november 2017

Besök på Råö 9 november 2017

 untitled

En kväll på Råö, eller Onsala Rymdobservatorium om ni så vill

 

Onsdagen den 9 nov. anordnades en guidad visning av Onsala Rymdobservatorium där Kungsbacka Guide och Turism även bjudit in medlemmar från Göteborgs Guideklubb.

 

Det visade sig att för flertalet var det ganska okänt vad man håller på med ute på Råö.

Detta kom Onsala Rymdobservatoriums Robert Cumming snart att råda bot på.

Först fick vi en teoretisk information, där Robert på ett så lättfattligt sätt som möjligt berättade om de olika avancerade verksamheter där observatoriet är inblandat. Ta t.e.x. avancerade mätningar hur interkontinentalplattorna rör sig, havsnivåns ändringar, observatoriets samarbete med andra liknande observatorier m.m. Allt handlar om radiosignaler från rymden.

Observatoriet är den svenska nationella anläggningen för radioastronomi, och lyder under Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Det kanske bör påpekas att det är radiosignaler man fångar in och några optiska teleskop är det inte frågan om.

 

När vi nu har informerats om den teoretiska biten, var det dags att besöka kanske den mest intressanta delen, nämligen Radomen, eller den stora golfbollen, som man ibland brukar säga. Här innanför finns 20-metersteleskopet. Robert berättade hur teleskopet ”avlyssnar” universum, och det som just nu är särskilt intressant är de s.k. radioblixtarna som förbryllat forskarna den senaste tiden.

 

Vi gör nu en förflyttning till utställningsavdelningen som ligger några hundra meter i riktning mot det stora 25-metersteleskopet. Här intill ligger även de två tvillingteleskopen som invigdes så sent som i somras. I utställningsavdelningen kan man se lite äldre utrustning, beskrivande modeller, gravitationens inverkan på olika himlakroppar m.m.

 

Listan kan göras lång på vad vi fick se och uppleva, men som guider fick vi ytterligare kunskap om en anläggning som är helt unik, men vars verksamhet ganska få känner till.

 

Avslutningsvis. Som tack för en mycket uppskattad visning överlämnades symboliskt en chokladkartong till Robert. Vi tackar även Onsala Rymdobservatorium som stod för kaffet där vår förening bara bidrog med lite tilltugg. Onsala Rymdobservatorium bjöd dessutom på hela visningen. Tack även till alla er som kom, närmare bestämt 32 personer.

 

Ingvar Alnström

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*