Visning av Södra Cell (Värö Bruk)

Visning av Södra Cell (Värö Bruk)

 

Så var det då dags för årets första ”aktivitet” i föreningens regi.

Kungsbacka Guide o Turism hade även bjudit in Göteborgs Guideklubb till denna visning. Trots detta var det ”bara” ett femtontal personer som anmält sig. Låt mig säga, utan att vara elak, till er som inte var där, nu missade ni en riktigt intressant visning av Södra Cell.

Visningen började med att vår egen Kent Männistö, som arbetar på Södra Cell, genom bilder och annat presenterade processen från stock till färdig massaprodukt. Han presenterade en komplicerad process på ett mycket överskådligt sätt. Det var nog många som fick en ny och framför allt positiv bild av vad Södra Cell producerar, och kanske framför allt så miljövänlig produktionen är. Under presentationen bjöd Södra Cell på fika.

”Gula gänget” får information av Kent

Södra Cell

När vi så hade fått en genomgång av själva processen var det dags att ta på sig skyddshjälmar,med inbyggda hörlurar, för att med egna ögon se hur verksamheten bedrivs i verkligheten.

Vi började där processen börjar, d.v.s. där stockarna kommer in. Först ett besök i kontrollrummet och sedan fick vi se hur stockarna kom farande i rasande fart rakt in i flistuggen – imponerande. Under tiden som Kent berättade och gav oss information genom våra hörlurar, vandrade vi vidare genom anläggningen. En annan intressant del var processen där den vattendränkta pappersmassan torkades till färdig produkt, och till sist skars upp i ark, staplades och paketerades.

Listan kan göras lång på vad vi sett och lärt vid det här besöket, men vi fick en mycket bra bild hur den totala processen fungerar både teoretiskt och visuellt.

Stort tack till Kent för en mycket uppskattad och personlig visning av Södra Cell.

Ingvar Alnström

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*