Äskhult

Äskhult

Här kommer en liten rapport från visningen av Äskhult och vandringen som vi gjorde därefter.

Vi var några tappra själar som samlades söndagen den 9 juli uppe i Äskhult. Vi började med att bli guidade av Äskhultsguiden Julia som berättade om själva Äskhult, dess historia och varför Äskhult finns bevarat. Därefter blev vi guidade på ”husesyn” i några av husen och fick genom Julia en mycket bra uppfattning hur man levde förr i tiden och hur livet levdes på landet under 17- och 1800-tal.

Stort tack till Julia för mycket bra och trevlig guidning. 

Nu var det dags för den utlovade motionen. Vi gick 6-kilometersslingan och gjorde några stopp för att njuta av den fina utsikten. Ungefär halvvägs kom vi fram till Äskhultsgrottorna som egentligen består av enorma stenblock som rasat ner från berget intill.

Efter grottbesöket var det dags för fika innan vi fortsatte.

Äskhult

Nästa lilla stopp var vid bäcken där byns skvaltkvarn en gång låg. Ingvar berättade lite om skvaltkvarnarnas betydelse, och varför de var så populära en gång i tiden. 

Efter det här lilla stoppet var det inte långt kvar innan vi var tillbaka i Äskhult där vi både började och slutade vår aktivitet. 

Än en gång, stort tack till Julia som guidade oss på Äskhult, Wendela på turistbyrån, samt till er som kom – utan er ingen aktivitet! 

Avslutningsvis blev aktiviteten precis som vi tänkt – en lagom dos tion, d.v.s. informa(tion) och mot(tion) och dessutom med helt perfekt väder. 

Vid tangenterna  

Ingvar A

 

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*