Fågelsång

Fågelsång

Vårens aktivitet i Fågelsång

Ja, det finns faktiskt fågelsång i Fågelsång, även om det inte var detta som var huvudsyftet med föreningens aktivitet den 12 maj 2015.

Vi var några tappra själar som träffades i Lerbäcks samlingslokal trots ösregn, för att därifrån samåka till stället Fågelsång där kvällens huvudaktivitet utspelades.

Den gamle regnguden Njord hade förmodligen varit med på någon misslyckad guidning – förhoppningsvis inte i vår förening – men nu såg han sin chans att spela ett spratt. För att inte missa någon enda deltagare öppnade han regnluckorna där uppe för att ge varenda västsvensk guide en ordentlig blöta. Dessutom stängde han luckorna ungefär samtidigt som aktiviteten var slut.

Hur som helst, vi gjorde en omplanering och började med kaffe i Lerbäcks samlingslokal innan vi gav oss iväg, men Njord gick inte på den finten!

Vi tog oss fram till Fågelsång, där vi började med att se Hallands minsta naturreservat, Oxhagen. fagelsangFörutom den fina lövskogen med bl.a. ett stort bestånd av gamla ekar, finns här även Europas största skalbagge, ekoxen. Rose-Marie Eriksson som höll i vandringen hade med sig två döda exemplar som hon visade upp. Imponerande skalbaggar! Skall man se skalbaggarna ”live”, skall man göra det i juli då de svärmar.

Vi fortsatte vår vandring ner till Lygnerns strand, där vi kunde få tak över huvudet och späda på med ytterligare fika för att sedan ta oss upp till Karin Michaëlsons fantastiska trädgård. Karin Michaëlsson och hennes man, som tyvärr numera är bortgången, har här skapat en trädgård som minst sagt är något utöver det vanliga. Här finns det en massa arter av både träd och buskar, men framför allt rhododendron.  Trädgården år så unik att den besöks i utbildningssyfte av Botaniska Trädgården i Göteborg. Vi avslutade besöket med att få förmånen att byta några ord med Karin Michaëlson, som idag är 95 år och fortfarande har ett otroligt minne om alla växter och hur trädgården kom till.

Som avslutning besökte vi ett av alla stenbrott som finns i de här trakterna. Det är härifrån som den speciella Fjäråsgnejsen kommer. Stenbrotten är idag övergivna, men man kan tydligt se vilken omfattande verksamhet här varit. Enorma högar med s.k. skrotsten. gamla kranar och annat som blivit kvar. Det är från dessa stenbrott som mycket av den Fjäråsgnejs som finns i Göteborg kommer, t.ex. Götaplatsen.

När det var dags att dra sig hemåt hade Njord fullständig ”koll på läget” och stängde regnets portar. Nu skall Njord inte tro att vi såg regnet som något negativt, nej, det var bara positivt. De som hade lågskor behöver inte tvätta fötterna på flera veckor, och det blev nytt friskt vatten i Lygnern så att Kungsbackaborna får nytt färskt dricksvatten.  Inte heller deltagarna hade några sura miner, möjligen sura kläder.

Stort tack till Rose-Marie Eriksson som guidade oss, och gav oss en massa intressant information.
Stort tack även till Karin Michaëlson som upplät sin trädgård till oss.

Vid tangenterna,
Ingvar Alnström

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*