Visning av Tjolöholm

Visning av Tjolöholm

Tjolöholm

Onsdagen den 24 sept. 2014 ordnade Kungsbacka Guide o Turism en annorlunda visning av Tjolöholms slott.

Bo Bengtsson som numera arbetar som förvaltare på slottet och Magdalena Kasper som är intendent och arbetar med program och kultur, genomförde en lite annorlunda och verkligen uppskattad visning och information.

Magdalena berättade om hur slottet administreras och de ramar som gäller för verksamheten. Vidare berättade hon om de olika arbetsuppgifter som finns på slottet och hur guiderna är organiserade, samt deras arbetsuppgifter. Glädjande var också att höra om slottets visioner för framtiden och alla kreativa idéer som finns. Vi blev sedan visade slottets administrations- och kontorslokaler. Man vågar nog påstå att kontorets utsikt inte går av för hackor.

Nu tog Bo över och berättade om slottets skötsel när det gäller reparationer, bevarande av byggnaden, alla de tekniska problem som finns med inträngande fukt, och hur man försöker förebygga och åtgärda dessa. Även Bo nämnde olika framtidsplaner som finns.

Med Bo`s ledning kom vi ner i källarregioner dit man normalt aldrig kommer som ”vanlig” besökare.

Här fick vi bl.a. se och höra hur det beryktade luftvärmesystemet fungerar – en helt otrolig anordning med tanke på att den byggdes vid förrförra sekelskiftet. Nog var det tur att vi hade Bo med oss, annars är det osäkert om vi hittat ut igen!

Nu var det dags att avrunda besöket, och det gjorde vi borta vid panncentralen där Bo har sina lokaler, och dessutom ett alldeles förträffligt fikarum. Under fikat fick vi ytterligare information av både Bo och Magdalena, och att intresset var stort kunde man förstå av alla frågor som ställdes.

Föreningens ordförande, Agneta S. överlämnade var sin blomma till Bo och Magdalena som ett symboliskt tack för att de båda ställde upp utan kostnad på denna intressanta visning.

IA

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*